Novinky

5 výletů na vánoční trhy v Evropě – Zn: Méně lidí, kouzelná atmosféra

18.11.2022

Překrásně vyzdobená historická centra měst. K tomu pak stánky plné dobrot i tradiční svařené víno nebo punč.  Asi každý zná trhy ve Vídni, v Drážďanech… A tak tu máme tentokrát méně obvyklé tipy na nezapomenutelné vánoční výlety.

Loni byly adventní jarmarky kvůli koronaviru zrušeny v mnohých evropských městech. Letos to na žádné rušení naštěstí nevypadá, i když řada měst avizovala, že světýlek naaranžuje kvůli energetické krizi méně nebo vypne osvětlení během noci. Většina velkoměst však spíše reagovala použitím úsporných led světel, a tak o efekty návštěvníci trhů nepřijdou. Budete mezi nimi?


Kolín nad Rýnem, Německo

Pro návštěvníky tu pořadatelé každoročně nabízejí hned několik vánočních trhů. Ty největší jsou v centru města, u ikonické Kolínské katedrály. Nepochybně tu zažijete magické momenty plné světýlek a vánočních vůní. Najdete zde až 150 stánků, ve kterých vám prodejci nabídnou kulinářské speciality, tradiční pokrmy a nápoje, vánoční dekorace, tradiční ozdoby a plno dalších zajímavých produktů.

Kdy se trhy konají? 

21. listopad – 23. prosinec

Určitě ochutnejte:
Pokud kolem vás zavoní pečené klobásky a svařené víno, nezkoušejte odolat. Za ochutnání stojí místní vyhlášená bylinková klobáska Currywurst stejně jako výborné svařené víno (Glühwein). Nezapomenutelné jsou také místní koláče Fach, marcipánové cukrovinky a samozřejmě vánoční štoly. Kromě zmiňovaných klobásek, ke kulinářským zážitkům patří také Himmel un Ääd (Nebe a zem) bramborová kaše s jablky a jelitem, Blutwurst  – druh jelita – či Halve Hahn (Půl kohouta) ve skutečnosti se jedná o sendvič se sýrem a cibulí, jméno pochoutky vzniklo ze slovní hříčky.

Stojí za návštěvu:
Patříte-li mezi milovníky čokolády, nemělo by vaší pozornosti uniknout její muzeum (www.schokoladenmuseum.de), odkud si můžete odvézt např. čokoládový model kolínského domu nebo jiný sladký talisman.

Tip na dárek z Kolína:
Klasickým dárkem může být třeba originální Kolínská voda (Eau de Cologne) která je 1–3 % směsí vonných látek rozpuštěných v 60–70 % lihu. Kolínskou vodu v 18. století v Kolíně nad Rýnem vynalezl a začal vyrábět Johann Maria Farina, a později se rozšířila do celého světa.


Kodaň, Dánsko

Není divu, že Dánsko je kolébkou útulného životního stylu nazývaného hygge. Ten se vyznačuje teplými nápoji a huňatými ponožkami a dovedností Dánů udělat si vše okolo sebe příjemnější. A právě Dánsko má jedny z nejkouzelnějších vánočních trhů v Evropě. Nejlépe se dá atmosféra Vánoc nasát v zábavním parku Tivoli Gardens, které se každý prosinec mění v zasněženou, a idylicky nasvícenou pohádku. U stánků si na památku můžete koupit dřevěné hračky, ručně vyráběnou keramiku, nejrůznější dekorace i ony zmiňované vlněné ponožky. Děti se tu mohou povozit na kolotočích a užít si zábavné atrakce nebo si zabruslit na ledě.

Kdy se trhy konají? 

18. listopad – 31. prosinec

Určitě ochutnejte:

Gløgg je kořeněný alkoholický nápoj, severská varianta punče. Obvykle se dělá z vína nebo lihoviny, možné je připravit i jeho nealkoholickou verzi například z džusu. Patří k předvánočním a zimním tradicím Skandinávie. Receptury se liší v jednotlivých zemích a oblastech. Poctivý Gløgg najdete v mnoha stáncích po celém městě. Za ochutnání tu rozhodně stojí zdejší cukrovinky, zejména marcipán a perník.

Stojí za návštěvu:

Malá mořská víla je jednou z mnoha pohádkových postav dánského spisovatele Hanse Christiana. Její socha na břehu severovýchodní části Kodaně se stala ikonou města a určitě se jedná o památku, kterou prostě musíte vidět. V dánštině se pro tuto sochu používá název Den Lille Havfrue.

Tip na dárek z Kodaně:

Turisté si z Kodaně rádi vozí tradiční porcelán Royal copenhagen, zmenšeniny slavné sochy Malé mořské víly nebo Lego, které se tu prý sežene levněji než u nás.


Salzburk, Rakousko

Rodné město Mozarta je v průběhu adventu opravdu kouzelné. Stánky se stále podobají těm, které zde stavěli v 15. století. Organizátoři se soustředí na kvalitu, nikoliv kvantitu. K vánočním trhům také neodmyslitelně patří alpská lidová hudba. Koledy se hrají především na dechové nástroje jako je křídlovka, trumpeta nebo alpský roh.

Kdy se trhy konají? 

17. listopad – 1. leden

Určitě ochutnejte:

Kromě opékaných klobásek nebo třeba tradičních rybích knedlíčků stojí právě v Salzburku za ochutnání Mozartova párková polévka s nudlemi.

Stojí za návštěvu:

Letos se na vánočních trzích budou navíc v 17:00 hodin před katedrálou denně konat koncerty se vstupem zdarma.

Tip na dárek ze Salcburku:

Vsadit tu můžete právě na nákup cukrovinek s podobou slavného hudebního skladatele Mozarta. Seženete je doslova na každém rohu, jsou výtečné a jako dárek jistě nezklamou.


Brusel, Belgie

Vánoční trhy v Bruselu jsou jedněmi z těch nejzářivějších. Kromě tisíců světýlek rozprostřených po celém městě si tu každý večer můžete vychutnat světelnou show, za doprovodu hudby, kterou se trhy na náměstí Grande-Place pyšní. Vánoční nákupy a lákavé dobroty zde nabízí prodejci celkem ve 250 dřevěných stáncích.

Kdy se trhy konají? 

25. listopad – 1. leden

Určitě ochutnejte:

Belgie je vyhlášená svými vaflemi a těmi nejkvalitnějšími čokoládovými pralinkami, které prostě musíte ochutnat.

Stojí za návštěvu:

Každé město má svojí atrakci číslo jedna. V Bruselu je jí asi 60 cm vysoká nenápadná socha chlapečka, který čurá do fontány. Najdete jí asi 250 metrů od Grand-Place na rohu ulic Rue de l’Etuve a Rue des Grands Carmes.  

Tip na dárek ze Bruselu:

Čokoláda, krajka, nebo třeba pivo. Tohle všechno je tady prý nejlepší na světě.


Gdaňsk, Polsko

Gdaňské trhy získaly v roce 2020 třetí místo v soutěži o nejkrásnější vánoční trhy v Evropě. Od loňského roku se trhy rozšířily z náměstí Targ Węglowy do přilehlých ulic Tkaciej a Bogusławskiego. Díky tomu se rozšířil počet stánků, ale přineslo to i větší pohodlí a více prostoru pro návštěvníky. Nechybí tady samozřejmě stánky se zbožím a polskými specialitami.  Kromě nich vás tu čeká i bohatý doprovodný program – koncerty, divadla, pro děti kolotoče, santova dílna, létající saně nebo obří iglú.

Kdy se trhy konají? 

18. listopad – 23. prosinec

Určitě ochutnejte:

Z tradičních lahůdek stojí za ochutnávku sýry oscypki, pirožky s bramborovou náplní pierogi nebo místní perníky.

Stojí za návštěvu:

Součástí letošního programu trhů je i otevírání obrovského adventního kalendáře, jehož okýnka se otevírají každý den od 1. až do 23. prosince v 18:00.

Tip na dárek z Gdaňsku:

Sýr, křišťál, krajka, víno, keramika, perník ale také sklo nebo jantar. To všechno jsou tradiční produkty, které mohou sloužit i jako suvenýry z vaší vánoční výpravy.


Cestujte bez starostí s pojištěním dle vašich potřeb

Krátkodobé cestovní pojištění u Slavia pojišťovny zahrnuje Základní rizika, Pojištění COVID-19, Léčebné výlohy, asistenci pro motoristy, případně leteckou asistenci, která se vztahuje i na autobusovou a železniční dopravu. Součástí pojištění je táž odpovědnost za způsobenou škodu na zdraví a majetku, úrazové pojištění, storno zájezdu či pojištění letenky, ztráta dokladů a zavazadel.

Více informací o pojištění naleznete ZDE.

10.10.2022

132. Velkou pardubickou vyhrál Mr Spex: Žokej se prý skvěle svezl

Číst článek
23.11.2022

Chovatelé zvířat podceňují pojištění odpovědnosti. Kvalitní produkt lze přitom pořídit za pár korun

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání