Novinky

Letní rakouské Alpy – Manuál 2024

16.05.2024

Úchvatné hory, dechberoucí příroda, skvělé služby a vzdálenost za humny. To jsou nejčastější důvody, proč mnoho čechů s radostí vyráží v létě do rakouských Alp. Máme pro vás veškeré informace, které je dobré před cestou znát. 

Cesta autem v pohodě

Povinná výbava

Rakouská policie není známá svou shovívavostí, proto je zapotřebí mít vše ve vozidle v pořádku. Mezi povinnou výbavu patří výstražný trojúhelník, lékárnička, reflexní vesty či dětská autosedačka v případě převozu dětí.

Rychlostní limity

Rychlosti limity se v Rakousku od těch našich liší pouze mimo obec, přesně řečeno mimo zastavěné oblasti, kde můžete jet maximální rychlostí 110 km/h. V obci je to 50 km/h, na dálnici pak 130 km/h.

Dálniční a mýtné poplatky

Dálnice v Rakousku jsou zpoplatněné, přičemž známku zakoupíte například na čerpacích stanicích poblíž hraničních přechodů. Nakupovat lze také online, v tomto případě je známka vázána na SPZ vozidla a musí se koupit alespoň 18 dnů před použitím. Dálniční známky jsou velmi kontrolovány a v případě, že ji nemáte hrozí pokuta 120 EUR. Mimo dálnice jsou zpoplatněné i nějaké mosty, tunely či průsmyky.

Použití světel

Při jízdě musí mít automobil zapnutá potkávací světla nebo světla pro denní svícení. Mlhovky jsou povoleny pouze za špatné viditelnosti, tedy v mlze, dešti nebo při sněžení.

Bezpečností pásy

Mít zapnuté bezpečnostní pásy je povinné na všech sedadlech, která jsou jimi vybavena. Jinak vám hrozí pokuta ve výši 35 až 75 EUR.

Alkohol za volantem

Řidič motorového vozidla může mít v krvi maximálně 0,49 promile alkoholu. Řidič s praxí, která je kratší než 2 roky pak 0,099. V případě překročení se můžete těšit na pokutu a odebrání vašeho řidičského průkazu.

Kamery a antiradary

Z důvodu ochrany soukromí je použití kamer v Rakousku zakázáno. Natáčet ale můžete pro vlastní potřebu, bez poskytnutí záznamu třetím osobám. Zakázány jsou také antiradary – detektor může být na místě zabaven policií a samozřejmě můžete čekat vysokou pokutu.

Přečtěte si také: 8 zásad bezpečného přesunu rodiny na dovolenou autem. Znáte je?

Doklady

Rakousko je součástí Evropské unie, pro cesty do země vám tak stačí platný občanský průkaz. Totéž platí i pro cestování s dětmi. Pokud dítě nedoprovází jeho zákonný zástupce, je na místě vybavit doprovod písemným souhlasem obou rodičů o vycestování potomka do zahraničí. Tento dokument je vhodné napsat v anglickém nebo německém jazyce.

Pokud jedete autem, nebo máte v plánu si v Rakousku vozidlo vypůjčit, bude vám stačit náš klasický řidičský průkaz. Před cestou si ale pro jistotu zkontrolujte jeho platnost.

Internet a volání v Rakousku

Volání, SMS i data vás v rámci EU stojí stejně jako doma. Pokrytí v Rakousku je velmi dobré, potíže mohou dělat pouze odlehlé horské oblasti.

Nemoc či zranění

Vysokohorské túry, ferraty, sport

Hory, sluníčko, pohoda a hecování při sportovních výkonech i zdolávání kilometrů.

Právě v těchto situacích je na místě opatrnost. V zápalu nadšení  a adrenalinu může snadno dojít k selhání a mohla by vás tak postihnout nemilá událost v podobě úrazu. Vždy buďte obezřetní, snažte se předvídat chování ostatních. Dodržujte zásady bezpečného chování při turistice i sportovních aktivitách např. na kolech či koloběžkách.

Nezapomínejte také na to, že je sice příjemné, dát si osvěžující Aperol, ale v případě úrazu vám s pozitivním nálezem na alkohol bude cestovní pojištění k ničemu.

Co dělat, když dojde k úrazu či nemoci?

Před cestou do zahraničí si nezapoměńte sjednat cestovní pojištění. Dbejte na to, aby vámi zvolená varianta pokrývala všechny aktivity, které na své dovolené hodláte provozovat. Vyhnete se tak nečekaným komplikacím. V případě úrazu se pak můžete obrátit na asistenční linku pojišťovny.

Na horách se zpravidla pohybují záchranné složky, obdoby horské služby. V případě úrazu ve městě se v každém větším centru nachází nemocnice nebo minimálně ordinace lékaře.

Ve vážných případech, při dopravní nehodě, nebo u zranění starších osob, či dětí vždy volejte rychlou záchrannou službu na čísle 141 nebo 144.

Při pobytu v Tyrolsku si můžete stáhnout nouzovou mobilní aplikaci Notfall App Bergrettung Tirol. Ta je obdobou české aplikace Záchranka a kromě přivolání pomoci dokáže sdílet údaje o vaší aktuální pozici, což je pro pohyb záchranných složek ve ztíženém terénu nesmírně důležité.

Důležité kontakty

Policie – 133

Zdravotnická záchranná služba 141,144,112

HAsiči – 122

Velvyslanectví ČR ve Vídni – +431/89958-0, 89958-111

Zastupitelské úřady

Velvyslanectví České republiky v Rakousku
Tschechische Botschaft
Penzinger Strasse 11-13
A-1140 Wien
Tel.: +43 (0)1/89 95 80
E-Mail: vienna@embassy.mzv.cz

Velvyslanectví Rakouska
Blattenwaldweg 8
A-6112 Wattens
Tel.: +43-5224-5877-49
E-mail: wattens@honorary.mzv.cz

Dovolená s dětmi

Rakouské Alpy v létě jsou skvělé pro trávení rodinné dovolené. Navštívit můžete některou z krásných zoologických zahrad, třeba Alpská zoo v Innsbrucku na úpatí pohoří Nordkette. 

Alpská střediska poskytují skvělé zázemí, najdete tu terény vhodné pro kočárky a mnoho hřišť i zábavy pro nejmenší.

Cestování se psem

Rakousko je zemí, kde jsou i domácí mazlíčci vítáni. Především v letních měsících, kdy je potřeba se ochladit, vybudovala různá střediska koupaliště i pro pejsky. Smočit tlapky tak může váš přítel např. v Korutanech v místních jezerech. V okolí naleznete na 150 typů ubytování, kde s mazlíčkem počítají. Na cestu je potřeba mít nachystané zvířecí doklady, jako je pas a potvrzení od veterináře. Zkontrolujte také platnost čipu nebo čitelnost jeho tetování. Pes nebo kočka musí být očkovaní proti vzteklině.

Karty plné výhod

Výhodných slevových karet v Rakousku mají hned několik. Ušetří vám například z ceny lanovek či vstupů do muzeí, zábavních center či wellness.

Sjednejte si cestovní pojištění od Slavia pojišťovny s mnoha výhodami během několika minut on-line ZDE.


16.05.2024

TOP letiště světa: Prohlídky města, lázně i kurty na squash

Číst článek
24.06.2024

K moři jen kousek: Ty nejbližší pláže od ČR

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání