Novinky

Jak se promlsat Evropou na dovolenou

16.05.2024

Důvodů k cestování je spousta. Slunce a pláže, obdivování umění či krás architektury nebo poznávání cizích kultur. Jídlo pro mnohé z nás zůstává nedílnou součástí dovolenkových zážitků. Pro někoho je ale právě gastronomie tím hlavním motivem, proč se vydat na cestu.

Každá země nám nabízí úžasné poklady svojí kuchyně. Pokrmy to jsou často celosvětově proslulé a milované, jindy poněkud originální a neznámé. Vybrali jsme pro vás 7 evropských zemí, které vás svými pokrmy rozhodně nezklamou, ba naopak!

Velká Británie

Britová milují rychlá občerstvení. Na každém rohu se setkáte s hot dogy, párky, sendviči a spoustou dalšího. Narazíte také na různé druhy hranolek, nejvíce vás asi vyvedou z míry ty s octem. Jak ale vypadá běžné denní stravování obyvatel spojeného království? Obvyklá je velká snídaně, téměř žádný oběd a opět pořádná večeře. Britové si dopřávají svoji tradiční anglickou snídani především o víkendech, přes týden snídají skromněji. Jejich ranní tabule nabízí fazole v rajčatové omáčce, pečené párky, vajíčka, slaninu, tousty, žampiony a rajčata. K obědu je velmi oblíbený sendvič nebo pověstné fish and chips – smažená ryba s hranolkami. Zejména v restauracích se setkáte s nabídkou plněných pečených brambor – jacket potato.

TIP: Doporučujeme bangers and mash, což jsou klobásy s bramborovou kaší a hráškem nebo pie and mash, tedy mleté maso s bramborovou kaší a omáčkou. Oblíbené jsou zde také masové koláče steak and kidney pie s hovězím nebo jehněčím masem.

Itálie

Italskou kuchyni asi není nutné dlouze představovat. Známe ji všichni a mnozí ji přímo zbožňují. Jejím základem jsou totiž čerstvé suroviny, je lehká, a to jak na přípravu, tak při trávení. Napříč regiony se gastronomie značně liší, proto při svých cestách po Itálii vždy ochutnáte něco nového. A důležitá informace na závěr: I když se o původu pizzy vedou stále ještě dohady, tu originální italskou ochutnáte v Neapoli.

TIP: Chcete-li okusit něco tradičního a zároveň neobvyklého, objednejte si spaghetti nera, tedy sépiové špagety. Pochází ze Sicílie, často se připravují s krevetami, mušlemi nebo jinými mořskými plody a jsou opravdovou lahůdkou!

Francie

Není žádným tajemstvím, že francouzská kuchyně patří mezi nejoceňovanější kuchyně světa. Celá řada zdejších pokrmů se rozšířila po celém světě. V roce 2010 dokonce označila organizace UNESCO francouzskou kuchyni za „nedotknutelné kulturní dědictví“. Francie je kolébkou tzv. haute cuisine, tedy gastronomie té nejvyšší úrovně a tomu odpovídajících cen v gurmánských restauracích a luxusních hotelích. Důraz je v ní kladen na puntičkářskou úpravu jídel a jejich dokonalou prezentaci.

TIP: K nejzákladnějším prvkům francouzské kuchyně patří bezesporu vína a sýry. Užijte si jich tedy při svém pobytu dosytosti. A nezáleží přitom, zda jej trávíte při romantických toulkách Paříží, nebo rodinným tripem napříč Provence.

Španělsko

Co se vám vybaví, když se řekne španělská kuchyně? Většině lidí asi paella s mořskými plody, sušená šunka jamón a studená polévka gazpacho. Španělská kuchyně je barevná a temperamentní stejně jako zdejší kultura a lidé. Hojně se v ní využívá olivový olej, Španělsko je totiž jeho největším producentem na světě. Vedle jídla Španělé kladou i důraz na dobré trávení a poobědová siesta je zde nutnost.

TIP: Po obědě si určitě musíte nechat místo na dezert! A co jiného by to mělo být, než churros – smažené tyčinky z koblihového těsta, které se namáčí v kvalitní čokoládě. Jsou překvapivě syté a přímo božské!

Řecko

Místní moc dobře ví, jak si užít život, a to včetně skvělého jídla a pití. Řecká kuchyně je plná ovoce a zeleniny, z masa tu vládne jehněčí, vepřové i kozí. Velkou kapitolou jsou samozřejmě i ryby a mořské plody. Z řecké kuchyně se i v zahraničí proslavily lahůdky jako gyros, řecký salát se sýrem feta, tzatziki nebo musaka. O nic méně slavné a populární nejsou ani místní destiláty Metaxa nebo Ouzo, které poslouží jako správný digestiv.

TIP: Trávit dovolenou pod řeckým sluncem a neochutnat přitom musaku, to zkrátka nejde. Nenechte si jí tedy ujít!

Chorvatsko

Chorvatská kuchyně v sobě mísí vlivy středomořské a jihoslovanské gastronomie. Zatímco v přímořských oblastech v nabídce restaurací najdete čerstvé plody moře, ve vnitrozemí to budou spíše klasická balkánská jídla. Vedle ryb jsou základem chorvatské kuchyně nejrůznější grilovaná masa, ovčí sýry, těstoviny a bílý chléb.

TIP: Ochutnejte tradiční masovou pochoutku pljeskavica. Je obdobou našeho čevabčiči, má ale tvar velké placky.

Portugalsko

I v Portugalsku hrají na jídelníčku prim ryby. Vedle toho je ale portugalská kuchyně překvapivě hutná a obsahuje hodně červeného masa. Porce v restauracích bývají tak velké, že není divné, objednat si poloviční. Portugalci jsou ale také odborníky na zákusky – ten nejslavnější se jmenuje pastel de nata. Jedná se o malý pudinkový koláček,  který si můžete koupit na každém rohu, stejně jako výtečnou portugalskou kávu.

TIP: Pokud jste zavítali do portugalského Porta a máte opravdu hlad, musíte zajít na francesinhu! Je to zapečený sendvič, který obsahuje plátek vepřového, šunku, slaninu, a různé druhy klobás. To vše je zapečené v toustovém chlebu zalitém sýrem, vajíčkem a rajskou omáčkou. Je to nálož, ale výborná!

A víte, co je báječné? Když dostanete chuť cestovat, rozhodnout se můžete klidně z hodiny na hodinu. Cestovní pojištění si totiž sjednáte on-line klidně až cestou na letiště.


13.05.2024

LAST MINUTE ve vašich službách aneb jak si vybrat super dovolenou

Číst článek
16.05.2024

TOP letiště světa: Prohlídky města, lázně i kurty na squash

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání