Novinky

TOP letiště světa: Prohlídky města, lázně i kurty na squash

16.05.2024

Tak, jako každý rok vyhlásil i letos portál Skytrax hodnocení těch nejlepších světových letišť. O první příčky se již pěknou řádku let přetahují Katar, Singapur, Tokio a Soul. Kdo zabodoval letos?

Cesta je cíl. To praví známé moudro a rozhodně platí i v případě návštěvy některých letišť. Jejich architektura je často dechberoucí a stejně tak i možnosti cestujících během čekání na svůj let. Výtečné restaurace, wellness či lákavé možnosti nákupů. To jsou ale jen jedny z kritérií, které komise hodnotí. Roli hraje i rychlost a kvalita odbavení zavazadel, přehlednost terminálů a celková péče o cestující.

Data pro nejnovější ročník byla sbírána od srpna roku 2023 do letošního března mezi cestovateli více než stovky národností. Vyhodnocovány byly informace týkající se 570 světových letišť.

Výsledky zveřejnil server CNN a vítězové byli vyhlášeni 17. dubna na World Airport Awards ve Frankfurtu.

Boj mezi TOP kandidáty

Stejně jako v posledních deseti letech, patřila mezi top kandidáty Mezinárodní letiště Dauhá Hamad v Kataru a Letiště Singapur-Changi.

Titul nejlepší letiště světa pro rok 2024 letos putuje do Kataru. Oproti loňsku se tak hlavní lídři jenom prohodili.

  1. místo – Dauhá Hamad v Kataru

Katarské letiště je po celém světě známé svým ultra moderním designem, přehledností, bezproblémovým chodem i úžasnými možnostmi nákupů. Skoro by se dalo říci, že cestujícím se odtud ani nechce.

Dauhá Hamad patří také k několika málo letištím na světě, kde cestujícím nabízí možnost bezplatné prohlídky města během delšího čekání mezi lety. V areálu sídlí hotel Oryx Airport, jenž svým hostům mimo luxusního ubytování může poskytnout i lázně, obří bazén a kurty na squash.

Mezinárodní letiště Dauhá Hamad zvítězilo i v letech 2021 a 2022.

  1. místo – Singapur-Changi

Singapurské letiště Changi vedlo v žebříčku od roku 2013 do roku 2020 a vyhrálo i loni.

Letiště vítá cestující velkolepou halou Jewel, která vypadá jako tropický skleník a ukrývá ve svém nitru obří džungli a největší krytý vodopád na světě. Ten je umístěný přesně uprostřed komplexu ze skla a oceli, je vysoký čtyřicet metrů a obklopený 280 obchody, restauracemi hotelem.

Další příčky patří (víceméně) Asia

Na 3. příčce se letos umístilo Mezinárodní letiště Inčchon v Jižní Koreji, čtvrté místo obsadilo japonské Letiště Tokio Haneda a páté Mezinárodní letiště Tokio Narita. Sedmička náleží Dubaji.

Ani Evropská letiště se nemusí stydět

Celkem devět z první TOP dvacítky letišť je v Evropě. Nejlépe dopadlo francouzské Letiště Charlese de Gaulla na šestém místě, následovalo Letiště Franze Josefa Strauße Mnichov na osmém místě. Curyšské mezinárodní letiště skončilo deváté a první desítku uzavřelo Letiště Istanbul.

10 nejlepších světových letišť pro rok 2024

1. Mezinárodní letiště Dauhá Hamad, Katar

2. Letiště Singapur-Changi

3. Mezinárodní letiště Inčchon, Jižní Korea

4. Letiště Tokio Haneda, Japonsko

5. Mezinárodní letiště Tokio Narita, Japonsko

6. Letiště Charlese de Gaulla, Francie

7. Mezinárodní letiště Dubaj

8. Letiště Franze Josefa Strauße Mnichov, Německo

9. Curyšské mezinárodní letiště, Švýcarsko

10. Letiště Istanbul, Turecko


16.05.2024

Jak se promlsat Evropou na dovolenou

Číst článek
16.05.2024

Letní rakouské Alpy – Manuál 2024

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání