Novinky

Dovolená v Chorvatsku: Změny s nimiž musíme letos počítat

07.05.2024

V Chorvatsku od ledna 2024 platí nový zákon o cestovním ruchu, který umožňuje městům a samosprávám regulovat turismus. Cílem je zabránit přelidnění těch nejvíce vytížených lokalit. Davy totiž ničí životní prostředí, ohrožují kvalitu moře a přetěžují infrastrukturu.

Chorvatsko v loňském roce navštívilo přes 20 milionů turistů, to je o 9% více než v roce předchozím. Jedná se o oblíbenou destinací Čechů, kterých v loňském roce do Chorvatska zavítalo 835 tisíc.
Po skončení úspěšné sezóny se však ukázalo, že Chorvatsko má problémy s obrovskými návaly turistů. Některá letoviska, například Dubrovník, mají více ubytovacích zařízení pro přijíždějící návštěvníky, než pro vlastní obyvatele. Starousedlíci se navíc cítí turisty omezováni, stěžují si na noční hluk i na neurvalé chování některých z návštěvníků. Mimo to ničí tyto davy životní prostředí a ohrožují kvalitu moře. Proti tomu se vymezují organizace zabývající ochranou přírody.

Chorvatská vláda se proto rozhodla k zásadnímu kroku – zavedení nového zákona, který by měl pomoci právě s řešením těchto problémů. Zákon předpokládá, že turistická sdružení a místní úřady převezmou větší odpovědnost a více povinností. Důraz se zde klade na vytvoření udržitelného modelu řízení cestovního ruchu. A jak budou tyto změny vypadat?

Omezení počtu ubytovacích kapacit, restaurací a barů

Nový zákon dává samosprávám – župám, městům i obcím – možnost omezit množství nových ubytovacích kapacit ale i restaurací či barů. Nebudou tak ale moci činit prostřednictvím zavírání apartmánů a podniků, které jsou již nyní v provozu.

Regulace množství turistů

Jednotlivé obce a města budou nyní přijímat jen takový počet turistů, aby nedošlo k negativním dopadům na místní obyvatelstvo, prostory a zdroje. Místní úřady budou mít také možnost omezovat a regulovat počty organizovaných návštěv měst a dalších lokalit. Právě masivní nával turistů může totiž zahltit místní infrastrukturu, jako je sběr odpadu či recyklační služby. Tomu bude tímto opatřením zabráněno.

Vybírání ekologického příspěvku

Místní úřady budou moci zavést takzvaný ekologický příspěvek. Ten by měli platit ale jen turisté, kteří destinaci navštíví pouze na jeden den. Příspěvek bude použit na ochranu životního prostředí.

Letoviska pod drobnohledem

Hromadná turistika způsobuje ztrátu biologické rozmanitosti, znečištění ovzduší, moře a podzemních vod. Nově tak bude důkladněji sledována kvalita moře, turistická zátěž dané oblasti, spotřeba pitné vody a elektřiny, či množství nashromážděného komunálního odpadu. Kdo z měst a obcí tyto strategie nedodrží, čekají ho sankce.

Kritika zákona

Vzhledem k tomu, že Chorvatsko cestovní ruch živí, při projednávání návrhu zákona nechyběly v parlamentu slovní přestřelky a nesouhlas. Jakkoliv tedy mohou některá nová ustanovení vypadat dramaticky, chorvaté si uvědomují, že cestovní ruch představuje přibližně 20 % jejich HDP. Je v zájmu všech, aby příjmy z cestovního ruchu byly i nadále co nejvyšší. Lze proto očekávat, že případné kroky ve vztahu k regulaci turismu budou učiněny vždy po pečlivé úvaze.

Cestujte s námi po Evropě s celou rodinou v klidu a pohodě. Sjednejte si cestovní pojištění ZDE.

Prémiové autopojištění si můžete sjednat ZDE.


16.04.2024

Prodloužený víkend autem – Tipy na destinace, kde jste za pár hodin

Číst článek
10.05.2024

Rozhovor o pojištění vozidel – Produktový ředitel Jiří Běťák

Číst článek
< Zpět na archiv článků
Zde se zobrazí výsledky vyhledávání